Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

->ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ...

Στα μέσα του ΄05 οι χλιαρές αντιδράσεις, της προολυμπιακής περιόδου, κορυφώνονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κινήματος που αντιδρούσε έντονα στην εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους. Οργανώσεις και φορείς τάχθηκαν ανοιχτά ενάντια στην επιτήρηση και τα συστήματα ελέγχου με ποικίλους τρόπους΄ από αντιπληροφόρηση και συνελεύσεις γειτονιών μέχρι πορείες και καταστροφές καμερών (άλλοτε στρατευμένες, άλλοτε συμβολικές). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περίπου το 1/3 καμερών παρακολούθησης της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τα μέσα του '06 είχε καταστραφεί. Αξιοσημίωτο είναι το γεγονός ότι δημοσιογράφοι που τάχθηκαν υπέρ τέτοιων κινήσεων γνώρισαν πρωτοφανή λογοκρισία(!). Αυτές οι ενέργειες, που θεωρήθηκαν οι πιό ''ακραίες'' αντιδράσεις από κράτος και Μ.Μ.Ε., δεν είναι παρά μια αναγκαία μορφή αντίστασης στο ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Όσες όμως πορείες και να γίνουν, όσες κάμερες και να καούν πάντα θα ξαναφυτρώνουν, αν πρώτα δεν καταστραφούν στις συνειδήσεις μας. Αν δεν ξεφύγουμε από τα δεσμά μιας κοινωνίας που μας θέλει πότε θεατές και πότε θέαμα, θύματα και θύτες της αδιακρισίας πού προσφέρει η διακριτικότητα μιας κάμερας σε συνδιασμό με μια οθόνη. Επίσης, πρέπει να καταρίψουμε το μύθο της αόρατης απειλής που σπέρνουν σε κάθε ευκαιρία κράτος και Μ.Μ.Ε. με το πρόσχημα της αιώνια ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Να αναλογιστούμε ποιοί είναι αυτοί που τρομοκρατούν σπέρνοντας την τρομοϋστερία και να επαναεξετάσουμε την ορθολογικότητα του δόγματος <<ασφάλεια>>. Ας κλείσουμε τα μάτια του κάθε ''μικρού και μεγάλου αδελφού'' και ας αρνηθούμε οποιοδήποτε βιασμό των προσωπικών μας στιγμών.

Η παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής γίνεται ολοένα πιο έντονη και η ανάγκη για αντίδραση ολοένα πιο επιτακτική. Τώρα που τα δικαιώματα συρρικνώνονται και η Ελευθερία φαίνεται τόσο θολή όσο ποτέ πίσω από τα κάτοπτρα των καμερών¨ τώρα που οι προστάτες μας ορίονται για την ασφάλειά μας, πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τις κάμερες και να αναρωτηθούμε, ποιος τελικά θα μας προστατέψει από αυτούς;

AN OXI ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: